Featured post
Mar 29, 2019
Latest blogs
Miért fontos a megfelelő kutyatáp?

Miért fontos a megfelelő kutyatáp?

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy a boltban kapható kutyatápok között nem szükséges tudatosan válogatni, hanem mind garantáltan jót tesznek a kutyus számára. Pedig egy rossz választás könnyen okozhat rosszullétet, és ilyen esetben érdemes a tápon is elgondolkodni, nem azonnal a genetikában, és egyéb érzékenységekben keresni az okot.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az ételallergia az egyik leggyakoribb betegség a kutyáknál. Bármelyiknél kialakulhat, függetlenül a nemétől, fajtájától, korától. Azért lényeges, hogy foglalkozzunk ezzel, mert elsősorban a csirkére, tejtermékre, búzára, gabonafélékre alakul ki a leggyakrabban allergiájuk, ezek pedig tipikusan azok a tápanyagok, amik szinte minden kutyatáp összetevői között megtalálhatóak. A leggyakoribb tünetek a duzzadt arc, hasi panaszok, viszkető bőr. Ha ilyesmit tapasztalsz a kutyuson tartósan, akkor érdemes számba venni az allergia eshetőségét is.

A cukorbetegség a legtöbb esetben az elhízás egyik mellékhatása. Az csak az egyik probléma ilyenkor, hogy a véráramban fellelhető többletcukor károsodást okoz a létfontosságú szervekben, mindemellett ott van az is, hogy a kutya teste folyton igényli majd az energiát, ezt pedig zsírok és fehérjék lebontásával nyerheti ki. Mindent tegyünk meg azért, hogy elkerüljük a cukorbetegséget, hiszen miután kialakult, élethosszig tartó orvosi ellátást igényel. Annyiban kapcsolódik ez a témához, hogy számos bolti kutyatáp nagymennyiségű cukrot tartalmaz.

Lehet, hogy olvasóink közül is sokakkal előfordult már, hogy megvette a kutyatápot, betartotta a csomagoláson javasolt mennyiséget, aztán meglepődött az állatorvosi vizsgálat során, amikor kiderült, hogy a kutyus túlsúlyos vagy éppen alultáplált. A probléma ilyenkor az, hogy a csomagoláson látott ajánlott adagmennyiség a legtöbb esetben általánosítás, ami nem veszi figyelembe a különböző fajtájú és méretű kutyák igényeit.

Próbáljuk minél hatékonyabban megtalálni a szükséges tápanyagmennyiséget, ami a fentiek okán leginkább kalóriaszámolással állapítható meg. A kölyökkutyák esetében a legnehezebb a megfelelő mennyiség megállapítása, hiszen folyamatosan növésben vannak, ezért rövid időn belül változhat a tápanyagigényük.

Fontos hozzátenni, hogy ez a cikk csak egy látókörszélesítő mankó. Akármilyen tüneteket is tapasztalsz, semmilyen diagnózist ne állíts fel a háziorvosotokkal való konzultáció nélkül.

Randevau

User not write anything about he.
Share this blog:

It will be interesting:

Oct 05, 2018, 1 likes 313 views
Sep 10, 2019, 0 likes 83 views
Sep 06, 2019, 0 likes 127 views