Egy kis történelem – az első kutya » Randevau
Randevau
by on 2022. November 24.
28 views

Ha visszatérünk néhány gondolat erejéig a farkasok és az ember barátságának datálásához, a genetikai vizsgálatok olyan 20-40 ezer évvel ezelőttben határozzák meg ennek kezdetét. Hosszú folyamatról van tehát szó, melyre eleinte az is nagyon jellemző volt, hogy ezek a farkasok szabadon éltek mellettünk, bizonyos típusok eltűntek, majd visszatértek, számos vérfrissítés érkezett a vadonból.

Mint minden más területen is az emberiség történelme során, hatalmas változások köthetőek a mezőgazdaság megjelenéséhez. Az emberek egyre inkább letelepedtek, és megkezdték az első civilizációk kialakítását. Mindez hatással volt arra is, hogy körülbelül 14.000 évvel ezelőtt az ősi farkas kutyaszerűvé kezdett válni. Hozzánk hasonlóan specializálódtak: akadtak köztük, akik továbbra is a vadászatok során segítettek, míg egy másik rétegük terelgette, őrizte a csordát, vagy épp a területeket.

Körülbelül 14 ezer éves múltra tehető vissza a kutyák külsejének megváltozása is. Alapvetően kisebb test, rövidebb szemfogak jellemezték az ekkori egyedeket, és láthatóan a régészeti leletek közt fellelt maradványok már egyértelműen kutya külsőre utalnak.

Melyek azok a ma is népszerű kutyafajták, akik genetikailag a legközelebb állnak az ősi farkasokhoz?

Nem meglepő, hogy a farkashoz egyébként is külsőre hasonlító fajták idetartoznak, mint például az akita, vagy a szibériai husky. Ebben a témában az emberek számára legmeglepőbb, hogy a pincsi közelebb áll a farkasokhoz a mai kutyafajták majdnem 90%-ánál.

Alapvetően egy fajta annál ősibb, minél közelebb áll genetikailag a farkashoz, minél régebben alakult ki. A pekingi palotakutya azért is ennyire régre datálható fajta, mert a tartásuk a császárok kiváltsága volt, ezért vérvonalukat évezredek óta szigorúan őrizték.