Bosszantó szokások, amikkel törődni kell » Randevau
Randevau
by on 2022. November 24.
261 views

Mind imádjuk a kutyánkat attól függetlenül, hogy számos olyan szokása lehet, ami rendkívül bosszantó tud lenni. A fontos az, hogy figyeljük meg a viselkedését, melyből kiderül, mi állhat annak hátterében. A legtöbb esetben ugyanis arról van szó, hogy nekünk szeretnének jelezni, csak meg kell tanulnunk olvasni ezekből. Persze kevésbé szerencsés esetben az is előfordulhat, hogy valami gond van a háttérben, erre pedig szintén fontos azonnal reagálni.

Ilyen lehet például a tárgyak szétrágcsálása. Ennek egyik oka lehet, ha a kutyus szocializációján van még mit fejleszteni. Ilyenkor ő feltalálja magát, és ennek része az is, hogy olyan dolgokat tesz, ami a gazdájának nem feltétlenül tetszik. Ugyanígy előidézheti például a cipőrágcsálást kölyökkori fogzás, ezt sokkal hamarabb meg tudjuk oldani a számára megfelelő rágójáték beszerzésével. Ugyanígy lehet a rágcsálás unalom jele is. A legtöbb gazdi általában munkából hazaérve talál ramaty állapotú papucsokat. 😊 Ilyenkor az a fontos, hogy a szabadidőnkben minél több minőségi közös játékidőt biztosítsunk neki.

A harapdálás sokakat nagyon tud bosszantani, de fontos, hogy észrevegyük az agresszivitás és játékosság közötti különbséget. Az agresszív kutya morog, vicsorog, vagy ugat, valamint feszes a testtartása, és megmutatja a fogát. Ellenben a játékos harapás egy teljesen más dolog, és egyértelműen jelzi azt, hogy a kutyánk a figyelmünkre vágyik. Ha finoman csipked, esetleg közben le is fekszik, akkor ezzel a szeretetét nyilvánítja ki, és azt, hogy mennyire jól érzi magát velünk.

A vonyítás hangterjedelemtől függvényében lehet zavaró, de ők így közlik egymással a távolból a jelenlétüket, ezzel tudják felhívni magukra a többi kutya figyelmét, valamint a módszerrel akár kilométerekről is beszélgethetnek. A kutyák többsége akkor is vonyít, ha valamilyen éles, szokatlan, hirtelen hangot hall, mint például szirénázó autót vagy hangszert. Ritkább esetben akár a te figyelmedet is így próbálhatja felkelteni, de erre inkább szívesebben választják az ugatás-nyüszítés kombinációt.