TÉLI SÉTÁK, TÉLI VESZÉLYEK

TÉLI SÉTÁK, TÉLI VESZÉLYEK

Manapság "az öreg kutyák szerint" ritkábbak a fehér karácsonyok, a hosszan tartó havas időszakok, de télen egyre gyakrabban fordul elő fagyveszély vagy például ónos eső a szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt. Ezek veszélyeket jelenthetnek számunkra.

A gyerekek és a kutyusaink legnagyobb örömére - általában mindig - beköszönt a téli szezonban a havazás időszaka, megjelenik a mesésen, mindent fehéren beterítő hólepel, amelyben csodálatos játszani, rohangászni vagy csak sétálgatni kedvenceinkkel.

Gyakran azonban nem tart sokáig a csoda és egykettőre elolvad a hó, "megszürkül, kifeketedik" a táj, különösen a városokban. A téli időszakban a séták is nehezebbek kutyánkkal. Nemcsak amiatt, mert nekünk is melegen és rétegesen kell felöltöznünk, hanem ugyanúgy kutyáinkra is - fajtától függetlenül - figyelnünk kell, hogy sok kellemetlenséget elkerülhessük és megelőzzünk.

Mindenképpen recéstalpú, cipőben induljunk el sétálni, mert bármilyen körülmény miatt Kedvencünk megrántja a pórázt, akár még komolyabb balesetet is szenvedhetünk a csúszós útszakon, ha nem megfelelő az öltözékünk.

Indulás előtt akár a házban, akár a kertben tartózkodó kutyust is érdemes átmasszírozni, hogy megfelelően "bemelegedjenek" az izmai és ízületei. Más veszélyek mellett sérüléseket is okozhat, ha a kapuszabályt nem ismerve, póráz nélkül előre kirohan a kutya és a nem kellően bemozgatott izmok csúszásveszély vagy egy rossz lépés következtében megfeszülnek. Rándulások, komolyabb húzódások és még súlyosabb balesetek is előfordulhatnak az extrém időjárási viszonyok miatt az év ezen időszakában.

Ha van lehetőség a séta elején - egy futtatóban, vagy biztonságos helyen - ahol nincs sok ember, gyerek, illetve nem zavarunk senkit és forgalom sem veszélyezteti a sétánkat, rögtön csatoljuk le a pórázt. A nem fagyos, megfelelő minőségű hóban le tudják kicsit mozgatni magukat az ebek. Amennyiben ismerjük és a gyakorlatban alkalmazni is tudjuk a behívás szabályait, akkor ez teljesen biztonságos. 

A reggeli és esti órákban különösen nagy a csúszás és fagyveszély. Ilyenkor óvatosan, lassabb tempóban és feltétlenül laza pórázon vezetve kell sétáltatnunk. Körültekintően kell a járdáról az úttestre lelépni. Átkelés előtt jobb, ha ültetjük a kutyust és megvárjuk, hogy nyugodt állapotba kerüljön és felvegye velünk a szemkontaktust. Ekkor adhatunk utasítást az átkelésre. Mindig törekedjünk arra, hogy biztonságot sugározzunk és magunk is biztosan tudjunk közlekedni. Így megfelelően fogunk tudni átkelni egy veszélyesebb kereszteződésben is.

Kisebb testű, rövidszőrű kutyák öltöztetésére ebben a hidegben fokozottabban kell figyelnünk.Ma már nagyon sokféle és divatos, meleg öltözékek közül lehet válogatni.

Kedvencünk tappancsain lévő érzékeny bőr felületetnek a legnagyobb ellensége a felsózott járda. Manapság egyre jobban terjed a só mentes fagytalanítás, de elég nehéz megállapítanunk, hogy sót is tartalmaz-e a csúszásmenetesítés. Vigyünk magunkkal kis flakonban meleg vizet és egy száraz rongyot, amit a sózott útszakasz elhagyása után használhatunk kutyusunk tappancsainak megtisztítására és szárazabbra törlésére. A legtöbb kutya rögtön jelzi, hogy csípi, marja tappancsait a só, ezt részben el tudjuk távolítani a séta közben. Ha látjuk, hogy sózott a felület, akkor a kistestű kutyusokat érdemes - k i v é t e l e s e n - kézbe vennünk és így ki tudjuk hagyni a veszélyes útszakaszt. A járda helyett - ami általában a sózás fókuszában van - válasszuk a zöld felületeken való közlekedést, ha erre van lehetőség.  Gyakran nem elegendő az azonnali vagy séta utáni tisztítás. Érdemes akár kis lábbelikről is gondoskodni megelőzve ezzel talpacskájukon keletkező sebeket.

Hazaérve feltétlenül tisztítsuk meg alaposan a tappancsokat, illetve töröljük meg azokat szárazra.Esetleg használjunk körömvirág krémet az ápolásra.

Figyelnünk kell arra is többek között, hogy kedvencünk ne egye a havat. Még tiszta környezeti viszonyok között is, mint az erdőben, vagy mezőkön a lehullott hó - sajnos - szennyezett. Különösen a városokban lehet szennyezett hamar a hó, amennyiben például előtte egy másik kutyus elvégezte oda a dolgát és abból a havas felületről eszik a kutyusunk. Ügyeljünk arra, hogy a séta alkalmával a lehető legkevesebb szennyezett havat vegye a szájába. Tiltsuk le határozottan erről a tevékenységről, úgy ahogy az élelemmegtagadásnál ezt tanultuk.

Mindenki tudja, hogy milyen veszélyes a fagyálló folyadék. Ebben az időszakban, főleg a városokban a gépkocsik karbantartása miatt sokszor kerül a friss hóra, útfelületre a mérgező folyadék, emiatt is feltétlenül tiltsuk a "hó evést", mert ennek hiányában nagyon nagy veszélynek tesszük ki kutyusunkat. Még tiszta hó esetén is, szájba vétel, rágás és lenyelés miatt egyes erre érzékeny kutyusoknál torokgyulladás is könnyen kialakulhat.

Veszélyes lehet a befagyott tavak folyók beszakadása kutyusunk alatt, ezért mindig figyeljünk, hogy a kellő jégvastagság kialakult-e. Ez a tavak különböző pontjain is jelentősen változhat, függetlenül a külső hőmérséklettől. 

Korcsolyázáskor a korcsolya éle is sok balesetet okozhat, mivel mi sem és kutyánk sem, de mások sem tudják kontrollálni úgy a mozgásukat, mint normál esetben Ezért fokozottan figyeljünk és inkább ne korcsolyázzunk, ha saját kutyánkat visszük a jégre.

A tél és főleg a havazás is nagyon sok örömöt, kellemes közérzetet és harmonikusan együtt töltött sétákat jelent a gazdi-kutya párosoknak. Amennyiben figyelmesek és előrelátóak vagyunk, akkor megelőzhetjük a tél veszélyeit és fantasztikus élmény és kellemes időtöltés lesz a szabadlevegőn mozgással eltöltött idő kedvencünk és a mi számunkra is egyaránt.

Bálint András

Dr.Rex Kutyás Egyesület

Alelnök

 

                                                                          

 

Dr.Rex Kutyás Egyesület

A Dr. Rex Kutyás Egyesület Székhelye: 2040 Budaörs, Rákóczi u. 40. www.doktorrex.hu Mob.: +36 20 219 7519 ALAPCÉLOK Környezettudatos életmódra nevelés, valamint ennek elsajátítása és továbbadása gyermekgyógyász szakorvos és képzett kutyák irányításával és segítségével. Elsők között Dr.Rex a gyermekszakorvost munkájában segítő kutya bevonásával a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés érdekében. EGYESÜLETI TEVÉKENYSÉGEK KUTYÁS KÉPZÉS, KUTYÁS SPORTOK: Az Egyesület tagjainak és az Egyesület munkájában részvevő kutyáknak az Egyesület saját fejlesztésű, speciális tematikán alapuló módszerrel történő oktatása és edzése, engedelmességi és ügyességi, őrző-védő, valamint sport tevékenységekre. (Agility, Frisbee, stb.) A budaörsi székhelyen megvalósuló tevékenységek az egyesület alábbi céljaival állnak összhangban. Egészséges gyermekek és felnőttek egészségmegőrzése és betegségmegelőzése. A felelős kutyatartás – ezen belül is – a városi kutyázás népszerűsítése, illetve az ember és kutya kapcsolatának pozitív módon való megközelítése sport és készségfejlesztési módszerek segítségével, mint közcélú tevékenységek. A felelős kutyatartás, illetve az ember és kutya-kapcsolatának pozitív módon való megközelítése sport és készségfejlesztési módszerek segítségével, mint közhasznú tevékenységek. • Felelős kutyatartás népszerűsítése és széleskörű elterjesztése. • Régi és új kutyás sportok népszerűsítése, rendezvények, versenyek lebonyolítása. • Kutya-gyerek programok szervezése. • Gyermek-, és felnőtt foglalkozások szervezése, óvodákban, iskolákban, idős-otthonokban, illetve egyéb külső helyszínen tartott kutyás prezentációk és bemutatók. A budaörsi tevékenység célja, hogy az egyesület szakképzett és gyakorlott vezető oktatói irányítással és képzéssel mind a tulajdonosok, mind a kutyusok örömmel, jó hangulatban és barátságos környezetben sajátítsák el az engedelmességi, ügyességi és őrző-védő feladatokat. Csatlakozz hozzánk és legyél részese sikereinknek!
Share this blog:

It will be interesting:

Mar 27, 2018, 0 likes 174 views