A KÖLYÖKKUTYA ETETÉSE

A KÖLYÖKKUTYA ETETÉSE

Mikor megérkezik legújabb családtagunk fontos, hogy már az első pillanattól fogva következetesek legyünk vele minden téren, így az etetésre is érdemes külön figyelmet szentelni.

Leggyakoribb kérdés, hogy mit egyen a kutyánk? Ma már rengeteg lehetőség közül választhatnak a gazdik, ez lehet táp, konzerv, nyers hús és zöldségek vagy vegyes-házi koszt.

Minden kutyatartónak magának kell eldöntenie mit engedhet meg és mire van egyáltalán lehetősége. Fontos, hogy tartsuk szem előtt, hogy a kutya húsevő állat ezért állati eredetű fehérjékre van szüksége, amire tekintettel kell lennünk az élelmezése során.

Amennyiben a száraztáp etetése mellett döntünk, alaposan vegyük szemügyre a tápos zsák oldalán szereplő összetevőket.
Az első helyen mindig valamilyen húsnak kell szerepelni.

Új kiskutyánknak, ha lelkiismeretes tenyésztőtől vásároltuk, akkor biztosan kapunk pár napra elegendő tápot.
Amennyiben nem ezzel kívánjuk a későbbiekben etetni, akkor eleinte keverve adjuk az új táppal míg a régi el nem fogy és akkor átállhatunk teljesen az általunk választottra.

Ha kutyánk menhelyről érkezik, szinte biztos, hogy jobb minőségű eledelt biztosítunk neki mint előtte evett, ezért csak a mennyiségeket kell pontosan belőni.

Kutyánkat 4-5 hónapos korában naponta háromszor, négyszer etessük, figyelembe véve felnőttkori méretét. Majd fél éves kortól áttérhetünk a napi kétszeri étkezésre. A nagy testű, nagyobb mennyiséget elfogyasztó kutyáknál felnőtt korban is érdemes megtartani a kétszeri etetést, a jobb felszívódás és az esetleges gyomorcsavarodás kockázatának csökkentésének érdekében.

Már az első etetésnél próbáljuk megkövetelni kutyánktól hogy egy pillanatra üljön le és várja meg míg engedélyt adunk az evésre.

A tállal a kezünkben álljunk meg kutyánk előtt, majd várjuk meg míg leül és ekkor próbáljuk meg letenni a tálat. Azonban ha kedvencünk felpattan és megpróbál beleenni azonnal egyenesedjünk vissza és várjuk meg míg újra leül.
Eleinte kicsit nehezebb lesz, de kitartó gyakorlással hamar rájön kiskutyánk, hogy csak a türelmes várakozás vezet az élelem megszerzéséhez.

Fontos, hogy a tápokon szereplő mennyiség csupán iránymutató, hiszen minden kutya más és más. Mindig figyeljük kedvencünk hangulatát, testalkatát, szőrzetét és székletét, ebből megállapíthatjuk, hogy minden rendben van-e kutyánkkal.

 

Molnár Kornélia
Habilitációs kutyakiképző

 

                                                  

Dr.Rex Kutyás Egyesület

A Dr. Rex Kutyás Egyesület Székhelye: 2040 Budaörs, Rákóczi u. 40. www.doktorrex.hu Mob.: +36 20 219 7519 ALAPCÉLOK Környezettudatos életmódra nevelés, valamint ennek elsajátítása és továbbadása gyermekgyógyász szakorvos és képzett kutyák irányításával és segítségével. Elsők között Dr.Rex a gyermekszakorvost munkájában segítő kutya bevonásával a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés érdekében. EGYESÜLETI TEVÉKENYSÉGEK KUTYÁS KÉPZÉS, KUTYÁS SPORTOK: Az Egyesület tagjainak és az Egyesület munkájában részvevő kutyáknak az Egyesület saját fejlesztésű, speciális tematikán alapuló módszerrel történő oktatása és edzése, engedelmességi és ügyességi, őrző-védő, valamint sport tevékenységekre. (Agility, Frisbee, stb.) A budaörsi székhelyen megvalósuló tevékenységek az egyesület alábbi céljaival állnak összhangban. Egészséges gyermekek és felnőttek egészségmegőrzése és betegségmegelőzése. A felelős kutyatartás – ezen belül is – a városi kutyázás népszerűsítése, illetve az ember és kutya kapcsolatának pozitív módon való megközelítése sport és készségfejlesztési módszerek segítségével, mint közcélú tevékenységek. A felelős kutyatartás, illetve az ember és kutya-kapcsolatának pozitív módon való megközelítése sport és készségfejlesztési módszerek segítségével, mint közhasznú tevékenységek. • Felelős kutyatartás népszerűsítése és széleskörű elterjesztése. • Régi és új kutyás sportok népszerűsítése, rendezvények, versenyek lebonyolítása. • Kutya-gyerek programok szervezése. • Gyermek-, és felnőtt foglalkozások szervezése, óvodákban, iskolákban, idős-otthonokban, illetve egyéb külső helyszínen tartott kutyás prezentációk és bemutatók. A budaörsi tevékenység célja, hogy az egyesület szakképzett és gyakorlott vezető oktatói irányítással és képzéssel mind a tulajdonosok, mind a kutyusok örömmel, jó hangulatban és barátságos környezetben sajátítsák el az engedelmességi, ügyességi és őrző-védő feladatokat. Csatlakozz hozzánk és legyél részese sikereinknek!
Share this blog:

It will be interesting:

Oct 18, 2019, 0 likes 50 views
Jan 14, 2020, 0 likes 32 views