Randevau
by on 2019. October 9.
69 views

Ma úgy fejlesszük tovább az apportírozást, hogy a sétához kötődő gyakorlatokból indulunk ki. Tudjuk, hogy a tiéd is mekkora izgalomba jön, ha elérkeztek a séta idejéhez. Erre úgy tudunk még tovább rátenni egy lapáttal, ha egy kis feladatot találunk ki neki a készülődés idejére. Megtaníthatjuk arra, hogy a nyakörvére csatlakozó pórázt odahozza nekünk, hogy rátehessük. Annyiból máris előnnyel indulunk, hogy mivel séta lesz kilátásban, már adott is az a dolog, ami azonnal felkelti az érdeklődését. A „séta” és a „hozd ide a pórázt!” vezényszavakat tudjuk használni. Ha az alapok már jól mennek, tudjuk színesíteni a feladatot azzal, hogy elrejtjük a pórázt (csak valami egyszerű helyre persze).

Ilyenkor 1. lépésként kössünk csomót a pórázára, így könnyebben a szájába tudja venni. Ha már a kicsit nehezített verziót választjuk, azaz póráz elrejtéssel együtt, akkor azt előbb szagoltassuk meg vele. Arra kell odafigyelnünk, hogy a kutyus jól lásson minket, a póráz pedig a helyén, vagy ott, ahova elrejtettük. Mondjuk el a kutyusnak, hogy sétálni fogunk vele, és mutassunk rá a pórázára, vagy oda, ahova elrejtettük. Addig kell ismételnünk a parancsokat, amíg nincs meg a póráz.

Ha nehezen megy neki, vagy úgy jobban tetszik a feladat, akkor együtt is megkereshetjük a pórázt. Miközben a szájába adtuk a pórázt, többször ismételjük el, hogy sétálni fogunk vele. Néhány kísérlet után magától is kiszagolja a póráz helyet. Amint megtörtént, zsebelje be a dicséretet. J Fontos, hogy amint a póráz megvan, rögtön kezdjünk hozzá az induláshoz, így megtanulja, hogy a sikeres feladatteljesítésért kapja jutalmul a sétát.

Haladó szinten nem csak a póráz megkeresését taníthatjuk meg, hanem akár a mi séta kiegészítőinkkel is fokozhatjuk, de persze csak akkor, amikor a fentiek már jól mennek. J