Randevau
by on 2019. October 18.
84 views

Akinek van kutyája, annak nem kell magyaráznunk azt, hogy mennyi izgalomba tud jönni néhány finom falattól. Ennek megfelelően gyorsan is találják meg azt. Ha a kedvenceit rejted el, a fejlett szaglásuknak köszönhetően az is elég lehet, ha arrafelé mutatsz. Ez az apró falatok „elrejtése” a „keresd a játékot” egyik továbbfejlesztett változata.

Amire nagyon fontos figyelnünk a hely és körülmények kiválasztása során, hogy mindig maradjunk következetesek. Tehát például ha kedvencünk nem mehet fel az ágyunkra, vagy a kanapéra, akkor most se tehesse, ne zavarjuk össze azzal, hogy egyszer szabad neki valamit, máskor nem, mert úgy nem tudja megtanulni, mit szeretnénk. Így már a helyszín tekintetében gondolnunk kell arra, hogy olyan helyen tudjuk játszani ezt a játékot, amit a kutyus nyugodtan körbejárhat. J

Válasszunk neki valami finomat, és első lépésként szagoltassuk meg vele a falatot, keltsük fel az érdeklődését. J Tegyük néhány méterrel távolabbra az ételt, egyelőre ne engedjük oda a falathoz, adjuk ki a „keresd!” vezényszót. Ezek után, mialatt minket figyel, tegyük olyan helyre a következő jutalmat, ahol ki kell szimatolnia. Kellő türelemmel néhány alkalom múlva arra is megtaníthatjuk, hogy várja meg, míg elrejtjük az ételt, és ilyenkor kezdődik csak igazán a játék. J Ilyenkor már el tudunk rejteni több falatkát is más-más helyekre, míg ő kint várakozik. J Szinte biztos, hogy ilyenkor eleinte elbizonytalanodik, hiszen annyi helyről érzi majd az illatokat.

Ennek a játéknak a variálási lehetősége is végtelen. Tehát ha például kisebb helyen már megy neki, akkor kiterjeszthetjük a területet szélesebb körben az udvaron, vagy ha eddig bent próbáltuk, akkor kivihetjük a lakáson kívülre.