Randevau
by on 2020. January 14.
68 views

Mindenekelőtt azt ajánlanánk első és legfontosabb tanácsként, hogy ne várjunk el sokat se magunktól, se új családtagunktól. Természetesen megtanítod lépésenként a megfelelő viselkedésre, de először is az a fontos, hogy biztonságban érezze magát új otthonában, tudja azt, hogy hozzád/hozzátok tartozik.

Néhány kezdő lépés ahhoz, hogy minél gördülékenyebben menjen a beköltözése:

  • Arra, hogy hazavidd, olyan napot válassz, amikor zavartalan az otthoni környezet, nincsenek vendégek.
  • Biztosíts számára kennelt, vagy valamilyen elkerített részt, fontos, hogy ezzel készülj elő, tehát már az első napjától legyen meg az új környezetben a saját kis helye.
  • Egy kölyöknek hatalmas a törődésigénye. Naponta több alkalommal játsszatok, és iktass be néhány óránként mosdószünetet, ezeket időzítsd úgy, hogy evés, ivás, játék, valamint alvás után rögtön legyen egy.

A kölyök szocializációja:

A kölykök olyanok, mint a babák, ők sem születnek automatikusan együtt azokkal a készségekkel, amik ahhoz szükségesek, hogy közösségben megállják a helyüket, mindegy, hogy más kutyákról, vagy az embercsaládjáról van szó. Neked kell arról gondoskodnod, hogy a kutyusod azon felül, hogy engedelmes a gazdival, legyen nyitott, és barátságos másokkal is.

A világ tele van a legkülönbözőbb féle emberekkel, és a kutyusodnak eleinte nem könnyű, legyél vele türelmes, tartsd meg a saját tempótokat, valamint mindenképp jutalmazd rendszeresen az erőfeszítéseit.

  • Kezdd azzal, hogy otthon bemutatod néhány olyan családtagnak, barátnak, akik hozzád is közel állnak. Eleinte elég rövidebb együtt töltött idő is, a vendégek guggoljanak le a kölyökhöz, és engedjék, hogy a kutyád saját tempójában közelítse meg őket, így sokkal nagyobb biztonságban érzi majd magát.
  • Ha úgy látod, hogy a fenti próbák során érdeklődő volt, és kellően nyitott, jöhetnek a parkok. Engedd meg neki, hogy ő döntse el, kivel és meddig szeretne barátkozni. Sosem szabad olyan szituációba engedned, amiben fél!
  • Fontos, hogy a kutyus minél többféle emberrel találkozzon. Egyszerűen azért van erre szükség, mert ha nem szokott hozzá, hogy milyen sokféle ember veheti körbe, hajlamos lehet másképp viselkedni azokkal, akik a gazdájára nem hasonlítanak.