Randevau
by on 2020. January 15.
63 views

Ott fejeztük be az első részt, hogy tanácsoltuk nektek, minél többféle emberrel ismertessétek meg a kutyust. Mindez a gyerekekre is vonatkozik. Mindenképp bátorítsd gyerekedet, vagy a barátaid gyerekeit, hogy játsszanak a kölyökkel, de fontos, hogy jelen legyél. Ha még nincs kisgyerek a környezetedben, akkor is nagyon fontos, hogy a kutyusod találkozzon velük, és megpróbáljon gyerekhez szokni. Sajnos ha a kutyus életének első éveiben ez kimarad, akkor később agresszív lehet a gyerekekkel szemben. Ehhez kapcsolódóan a legfontosabbak:

  • Mielőtt megismerkednének, tanítsd meg a gyermeket arra, hogy a kölyök nem egy baba, vagy játék, se alvás, se pihenés közben ne menjen oda hozzá játszani.
  • Ne piszkálja a kutyát olyan módon, ami neki nem esik jól (például szőrtépés), hiszen ez ahhoz vezethet, hogy felugrál, vagy akár a gyerek felé is kaphat.
  • Őrizd meg a nyugalmad. Ha a kölyökkutyád nem úgy halad, ahogy szeretnéd, vagy barátságtalan, esetleg valami rosszat tett, ne kiabálj rá, ugyanis nagyon könnyen megriadhat a hangos zajtól, és ezzel még ronthatsz is a helyzetén.

Mindemellett fontos, hogy más kutyákkal is legyen kapcsolata, tanulja meg a velük való viselkedés alapjait. Ha máshogy nem is, a napi séták közben biztos találkozik más kutyákkal, nyugodtan szaglásszák körbe egymást, vagy akár játsszanak, ha kölcsönös a szimpátia, viszont ha látod a kölykön, hogy szorong, vidd ki a szituációból, ne erőltesd rá.

Mi a helyzet akkor, ha már van valamilyen állatod?

A legjobb persze az, ha van már egy kutyád, akivel ezek után haverok lehetnek, de tudd, hogy ha már például macskád van, viszont mindenképp szeretnél egy kutyust is, nem reménytelen a helyzeted. Nem fogunk hazudni, legnagyobb valószínűséggel nem lesznek a legjobb barátok, de el lehet érni, hogy megférjenek otthon mindketten. Kezdd azzal, hogy miután hazavitted a kutyust, tartsd a hordozójában, és a már meglévő állatod menjen oda hozzá. Fokozatosan növeld a látogatások hosszát, és legyél jelen, győződj meg róla, hogy minden rendben van. Igen, bármennyire is szófogadó a kutyus, és bármennyit is foglalkozol vele, valószínűleg megpróbálja majd kergetni a másik állatot, mivel játszani akar. Kezeld a helyén ezeket a szituációkat, és biztosítsd a kellő nyugalmat és biztonságot mindenki számára.