Randevau
by on 2020. February 10.
58 views

A kutyák kb. 85%-a három éves korára már fogproblémákkal küzd. Ez nagyon magas arány, és a legtöbb esetben megelőzhető lenne rendszeres ápolással. Most ehhez szeretnénk nektek tanácsokat adni. Azt javasoljuk, már egészen kölyökkora óta szoktasd hozzá a fogmosáshoz, illetve a szárazeledel is segít, hogy tisztán maradjanak a fogai. Hat hónapos koruk körül alakul ki végleges fogazatuk, és a legjobb, ha erre már mindketten gyakorlottak vagytok a fogmosásban.

A legfontosabb dolog, hogy soha ne használj embereknek való fogkrémet, ugyanis a legtöbb fluoridot tartalmaz, az pedig mérgező a kutyádnak. Ellenben a rágóka ugyanúgy működik náluk is. A kölykök többsége három és hat hónapos kora közt elveszti az összes tejfogát, és náluk is hasonló folyamata van a fogzásnak, tehát rágással próbálja majd csillapítani a fájdalmait.

Ideális esetben a kutyusnak fél éves korára már kihullik mind a 28 tejfoga, és kinő a végleges, 42 fogból álló sor. Az állatorvosotok a rutinvizsgálat során ellenőrizni tudja, hogy minden tejfog kiesett, és rendben nőnek-e az újak.

A problémákat úgy a legegyszerűbb elkerülni, ha megelőzzük őket, ehhez ezt a 3 lépcsőfokot javasoljuk:

  • Napi fogmosás – ideális esetben akár naponta, de legalább egy héten kétszer.
  • Szűrővizsgálatok – egyébként is érdemes legalább évente az általános állatorvosi szűrés.
  • Fogvédelem az étkezésben – szárazeledeleket ajánlunk, valamint rágókákat, jutalomfalatokat.