Fajták ismertetőjegyei - minden esetben reálisak? » Randevau
by on 2022. April 29.
23 views

A kutyákról hajlamosak vagyunk sztereotípiákban gondolkodni: míg a beagle-t vidámnak és barátságosnak, a border collie-t energikusnak, és érdeklődőnek, a pulit játékosnak tartjuk. Ezeknek a feltételezéseknek általában a külsejük, valamint a már ismert fajtajellemzőik az alapja. Egy friss kutatás szerint viszont a fajta csak nagyjából 9%-ban döntő azt illetően, hogy milyen lesz kedvencünk személyisége, attitűdje.

A tanulmány feltárta, hogy a kutyák legörökölhetőbb viselkedési tényezője az emberi szociabilitás, valamint az ugatás, és hasonló motoros minták.

Még a modern tenyésztés előtti időkben a kutyák egyik legfontosabb ismertetőjegye az általuk ellátható szerep volt, mint például a vadászat vagy a terelés. Nyomokban persze ezek a karakterjegyek még ma is jellemzőek egyes fajtákra. A fajtacsoportokon belüli egyes fajták nagyobb valószínűséggel mutatnak hasonló motoros mintákat, de még mindig nagyon fontos az egyéni tényező. Például alapvetően a golden retriver sem ugatós fajta, de mégis számos tulajdonos számol be arról, hogy kutyusa még éjszaka is hajlamos a hangoskodásra.

Meglepő módon a tanulmány szerint a méretnek sincsen túl nagy hatása az egyed viselkedésére. Gyakran a kistestű kutyák többször szorulnak fegyelmezésre, mint nagytestű társaik, de ez a kutatók szerint sok esetben pszichológia – a kutyák is alkalmazkodnak ahhoz, hogy nagyon sok ember jobban tolerálja, ha egy kiskutya rosszalkodik, mintha egy nagy.

Összegezve, ha éppen kutyus örökbefogadása előtt állsz, nem érdemes csak a fajta tipikus leírására hagyatkoznod, hiszen a kutyák még egy almon belül is eltérő jegyeket mutathatnak. Egy nyolchetes kölyök már szinte kiforrott személyiség, inkább ez alapján érdemes dönteni.