Hatalmas tévhit, hogy a rókák olyanok, mint a kutyák » Randevau
Randevau
by on 2022. June 10.
19 views

Egyre többen kedvet kapnak ahhoz, hogy magukhoz vegyenek egy rókát, nekik szeretnénk most segíteni, mi mindennel jár a kis bundások befogadása, hiszen merőben másról van szó, mint a kutyák esetében.


Az egyik legfontosabb, hogy a rókák állandóan pörögnek, nem szeretik a zajokat, és rendkívül félénkek. Oroszországban már foglalkoznak olyan rókák tenyésztésével, akikkel ugyanúgy együtt lehet élni, mint minden más házi kedvenccel, a nálunk honos egyedeket viszont ebből a szempontból jóval nehezebb kezelni.


Tudni érdemes még a tartásukról, hogy rendkívül időigényes. Többnyire igaz, hogy csak a saját gondozójukkal tudnak együttműködni, akinek rengeteget kell foglalkoznia velük. A rókák esetében a jutalmazásos nevelés működik. Rászólni nem érdemes a rókára, mert egyrészt nem érti meg, másrészt megijed tőle. Nem kapcsolja az adott tevékenységéhez, nem úgy tudatosítja, hogy éppen valami rosszat tett, hanem azt érzi, hogy félnie kell az embertől.


Semmi nem garantálja, hogy ha magunkhoz veszünk egy rókát, egy idő után kezelhető lesz, ráadásul rendkívül hangos állatok, amivel szintén érdemes előre kalkulálni.
Nemcsak idő tekintetében, hanem anyagiakban is fel kell készülni annak, aki rókatartásra adja a fejét. Speciális tartási körülményekre van szüksége, szökésbiztos, és tágas kifutót igényel.