Miért ajánlják szakértők mindenkinek a kutyaovit? » Randevau
Randevau
by on 2022. November 24.
146 views

Szakértők szerint oviba/suliba nem is a kutyus jár, hanem a gazdája. Természetesen kedvencünk tanul meg ott rengeteg hasznos dolgot, de a kutyaovik/kutyaiskolák elsődleges feladata az, hogy a gazda tudjon később profitálni belőle, boldogulni egyedül is a kutyájával. A gyakorlatok főként a kutyus-gazdi kapcsolatot erősítik meg. Természetesen tarthatunk kutyát sulik segítsége nélkül is, csak sokkal nehezebben.

A folyamat legelső szakaszaként kedvencünknek is lehetősége van oviba járni, ahol az első foglalkozásokat kaphatják meg. Ezeken bárkit szeretettel látnak, ha az összes oltással rendelkezik, tehát olyan három és fél hónaposak a legfiatalabbak. Az pedig, hogy a mi kedvencünk számára meddig áll nyitva ez a lehetőség, nem igazán a korától, hanem sokkal inkább a viselkedésétől függ. Amint megérzik rajta, hogy kicsit összeférhetetlenebb a többi kutyussal, javasolják a gazdájának, hogy számára már inkább a felnőtt tanfolyam lenne ideális. Van, akinél ez 6-7 hónaposan történik meg, míg mások még kicsivel 1 éves kor felett is tökéletesen elvannak az oviban.

Mindamellett, hogy az ovis foglalkozásokon a gazdi rengeteg plusz hasznos infót kap meg a kutyatartással kapcsolatban, a kutya más kutyák társaságában tölti az időt, tehát folyamatosan olyan szituációkba hozzuk ezzel, hogy kommunikálnia kell a fajtársaival, ennek köszönhetően egyre ügyesebb lesz ebben. A kutyaovi a legjobb terep arra, hogy biztonságosan tanuljunk bele ebbe, hiszen a kölykök még jellemzően nem harciasak, tehát nincs úgy tétjük ezeknek a találkozásoknak, mintha felnőtt kutyákat próbálnánk egymás közelében oktatni. Így tehát akkor sem lehet baj, ha a gazdi teljesen kezdő az ilyen típusú szituációkezelésben.

Az oviban töltött idő tehát a csapatban történő működésről, a kommunikációról, valamint a kutyák egymáshoz viszonyulásáról szól, megspékelve azzal, hogy a gazdájukkal is eredményesen együttműködjön. Ha együtt kijárjátok vele az ovit, hatalmas lépést tesztek afelé, hogy kiegyensúlyozottan, és nyugodtan kezelhessetek minden szituációt. Nem mellesleg pedig felkészültök a kutyasulira, mely a következő blogunk témája. 😉