TÉLI SÉTÁK, TÉLI VESZÉLYEK » Randevau
Dr.Rex Kutyás Egyesület
by on 2017. December 13.
403 views

Manapság "az öreg kutyák szerint" ritkábbak a fehér karácsonyok, a hosszan tartó havas idÅ‘szakok, de télen egyre gyakrabban fordul elÅ‘ fagyveszély vagy például ónos esÅ‘ a szélsÅ‘ségesebb idÅ‘járási viszonyok miatt. Ezek veszélyeket jelenthetnek számunkra.

A gyerekek és a kutyusaink legnagyobb örömére - általában mindig - beköszönt a téli szezonban a havazás idÅ‘szaka, megjelenik a mesésen, mindent fehéren beterítÅ‘ hólepel, amelyben csodálatos játszani, rohangászni vagy csak sétálgatni kedvenceinkkel.

Gyakran azonban nem tart sokáig a csoda és egykettÅ‘re elolvad a hó, "megszürkül, kifeketedik" a táj, különösen a városokban. A téli idÅ‘szakban a séták is nehezebbek kutyánkkal. Nemcsak amiatt, mert nekünk is melegen és rétegesen kell felöltöznünk, hanem ugyanúgy kutyáinkra is - fajtától függetlenül - figyelnünk kell, hogy sok kellemetlenséget elkerülhessük és megelÅ‘zzünk.

Mindenképpen recéstalpú, cipÅ‘ben induljunk el sétálni, mert bármilyen körülmény miatt Kedvencünk megrántja a pórázt, akár még komolyabb balesetet is szenvedhetünk a csúszós útszakon, ha nem megfelelÅ‘ az öltözékünk.

Indulás elÅ‘tt akár a házban, akár a kertben tartózkodó kutyust is érdemes átmasszírozni, hogy megfelelÅ‘en "bemelegedjenek" az izmai és ízületei. Más veszélyek mellett sérüléseket is okozhat, ha a kapuszabályt nem ismerve, póráz nélkül elÅ‘re kirohan a kutya és a nem kellÅ‘en bemozgatott izmok csúszásveszély vagy egy rossz lépés következtében megfeszülnek. Rándulások, komolyabb húzódások és még súlyosabb balesetek is elÅ‘fordulhatnak az extrém idÅ‘járási viszonyok miatt az év ezen idÅ‘szakában.

Ha van lehetÅ‘ség a séta elején - egy futtatóban, vagy biztonságos helyen - ahol nincs sok ember, gyerek, illetve nem zavarunk senkit és forgalom sem veszélyezteti a sétánkat, rögtön csatoljuk le a pórázt. A nem fagyos, megfelelÅ‘ minÅ‘ségű hóban le tudják kicsit mozgatni magukat az ebek. Amennyiben ismerjük és a gyakorlatban alkalmazni is tudjuk a behívás szabályait, akkor ez teljesen biztonságos. 

A reggeli és esti órákban különösen nagy a csúszás és fagyveszély. Ilyenkor óvatosan, lassabb tempóban és feltétlenül laza pórázon vezetve kell sétáltatnunk. KörültekintÅ‘en kell a járdáról az úttestre lelépni. Átkelés elÅ‘tt jobb, ha ültetjük a kutyust és megvárjuk, hogy nyugodt állapotba kerüljön és felvegye velünk a szemkontaktust. Ekkor adhatunk utasítást az átkelésre. Mindig törekedjünk arra, hogy biztonságot sugározzunk és magunk is biztosan tudjunk közlekedni. Így megfelelÅ‘en fogunk tudni átkelni egy veszélyesebb keresztezÅ‘désben is.

Kisebb testű, rövidszÅ‘rű kutyák öltöztetésére ebben a hidegben fokozottabban kell figyelnünk.Ma már nagyon sokféle és divatos, meleg öltözékek közül lehet válogatni.

Kedvencünk tappancsain lévÅ‘ érzékeny bÅ‘r felületetnek a legnagyobb ellensége a felsózott járda. Manapság egyre jobban terjed a só mentes fagytalanítás, de elég nehéz megállapítanunk, hogy sót is tartalmaz-e a csúszásmenetesítés. Vigyünk magunkkal kis flakonban meleg vizet és egy száraz rongyot, amit a sózott útszakasz elhagyása után használhatunk kutyusunk tappancsainak megtisztítására és szárazabbra törlésére. A legtöbb kutya rögtön jelzi, hogy csípi, marja tappancsait a só, ezt részben el tudjuk távolítani a séta közben. Ha látjuk, hogy sózott a felület, akkor a kistestű kutyusokat érdemes - k i v é t e l e s e n - kézbe vennünk és így ki tudjuk hagyni a veszélyes útszakaszt. A járda helyett - ami általában a sózás fókuszában van - válasszuk a zöld felületeken való közlekedést, ha erre van lehetÅ‘ség.  Gyakran nem elegendÅ‘ az azonnali vagy séta utáni tisztítás. Érdemes akár kis lábbelikrÅ‘l is gondoskodni megelÅ‘zve ezzel talpacskájukon keletkezÅ‘ sebeket.

Hazaérve feltétlenül tisztítsuk meg alaposan a tappancsokat, illetve töröljük meg azokat szárazra.Esetleg használjunk körömvirág krémet az ápolásra.

Figyelnünk kell arra is többek között, hogy kedvencünk ne egye a havat. Még tiszta környezeti viszonyok között is, mint az erdÅ‘ben, vagy mezÅ‘kön a lehullott hó - sajnos - szennyezett. Különösen a városokban lehet szennyezett hamar a hó, amennyiben például elÅ‘tte egy másik kutyus elvégezte oda a dolgát és abból a havas felületrÅ‘l eszik a kutyusunk. Ügyeljünk arra, hogy a séta alkalmával a lehetÅ‘ legkevesebb szennyezett havat vegye a szájába. Tiltsuk le határozottan errÅ‘l a tevékenységrÅ‘l, úgy ahogy az élelemmegtagadásnál ezt tanultuk.

Mindenki tudja, hogy milyen veszélyes a fagyálló folyadék. Ebben az idÅ‘szakban, fÅ‘leg a városokban a gépkocsik karbantartása miatt sokszor kerül a friss hóra, útfelületre a mérgezÅ‘ folyadék, emiatt is feltétlenül tiltsuk a "hó evést", mert ennek hiányában nagyon nagy veszélynek tesszük ki kutyusunkat. Még tiszta hó esetén is, szájba vétel, rágás és lenyelés miatt egyes erre érzékeny kutyusoknál torokgyulladás is könnyen kialakulhat.

Veszélyes lehet a befagyott tavak folyók beszakadása kutyusunk alatt, ezért mindig figyeljünk, hogy a kellÅ‘ jégvastagság kialakult-e. Ez a tavak különbözÅ‘ pontjain is jelentÅ‘sen változhat, függetlenül a külsÅ‘ hÅ‘mérséklettÅ‘l. 

Korcsolyázáskor a korcsolya éle is sok balesetet okozhat, mivel mi sem és kutyánk sem, de mások sem tudják kontrollálni úgy a mozgásukat, mint normál esetben Ezért fokozottan figyeljünk és inkább ne korcsolyázzunk, ha saját kutyánkat visszük a jégre.

A tél és fÅ‘leg a havazás is nagyon sok örömöt, kellemes közérzetet és harmonikusan együtt töltött sétákat jelent a gazdi-kutya párosoknak. Amennyiben figyelmesek és elÅ‘relátóak vagyunk, akkor megelÅ‘zhetjük a tél veszélyeit és fantasztikus élmény és kellemes idÅ‘töltés lesz a szabadlevegÅ‘n mozgással eltöltött idÅ‘ kedvencünk és a mi számunkra is egyaránt.

Bálint András

Dr.Rex Kutyás Egyesület

Alelnök